kolmapäev, 7. aprill 2010

Microsofti hariduspäev 2010

Koht: Meriton Grand Conference & Spa, Tallinn
Hariduspäeval toimus mitu paralleelsessiooni.
Tervitussõnad lausus Microsoft Eesti esinduse juht Rain Laane. Tema esituses kõlas üks tähtis Interneti-aadress koolidele, mida tuleks aeg-ajalt jälgida: http://www.microsoft.ee/haridus - erinevate programmide kirjeldused ja kontaktid. Siit on leitavad õppekavad, videod, koolitusmaterjalid.
www.eneta.ee – tehniline kommuunportaal MS toodete murede ja rõõmude korral. Enetast saab infot ka Veebistuudiumi koolituste ning konkursside, materjalide kohta.

Järgmine esineja oli Microsoft Eesti haridussektori kliendijuht Katrin Pink. Tema esitluses kõlas peamiselt tasuta tarkvara koolidele:
www.educationlabs.com – selles keskkonnas saab teha matemaatikatundideks õppematerjale. See töötab ainult Office Word 2007ga. Katrin Pink näitas, kui kiiresti ja lihtsalt on võimalik matemaatikaõpetajal koostada õpilastele töölehed. Samuti saab seal koostada keemia töölehti. Ka töötab Office Word 2007/2010ga. See haridustarkvara on hetkel testimisel. Doc-failid ehk Wordi töölehed saab siduda Moodle’i keskkonnaga.
flashcards.educationlabs.com – kaardipakkide tegemise programm, näiteks saab kerge vaevaga teha kaks kaardipakki, kuhu ühte pakki tuleb panna ühe teemalised pildid ja teise teise teemalised, aga ka õige/vale süsteemi. Üks näide: http://flashcards.educationlabs.com/#/Play/?deckid=307
• Tema esitluses kõlas veel selline programm nagu Mouse Mischief. Sellega on võimalik tund läbi viia meetodil, kus ruumis on üks arvuti ja hulk hiiri. Õpilased liigutavad igaüks oma hiirekursorit ühel ekraanil. www.microsoft.com/multipoint/mouse-mischief/
• Ainuke tasuline asi oli Windows Multipoint Server 2010 – üks arvuti ja hulk klaviatuure ning hiiri. www.microsoft.com/windows/multipoint/
• Tasuta SongSmith programm muusika loomiseks. uk.partnersinlearningnetwork.com
Seejärel tegi ettekande tehniline evangelist Andres Sirel. Tema rääkis meile tehnilisest poolest. www.eneta.ee – koht, kus saab kätte kõige värskemad IT-valdkonna uudised; keskkond, milles on palju IT firmasid; saab abi IT vallas.
Juttu oli ka koolide tarkvaralitsentsidest ja kuidas tohib kasutusele võtta uuemaid versioone.
Nüüd järgnesid paraleelsessioonid, mille teemad olid järgmised:
1
Interaktiivne koolitund Office 2010 ja Mouse Mischief abil. Katrin Pink ja Pert Lomp, Microsoft Eesti tootejuht
Koolitunnid kaasahaaravaks videote ja fotode abil. Annika Toit ja Martin Koidu, Microsoft partnertudengid
2
Turvaline internetilehitsemine. Rasmus Reimo, Microsoft Eesti avaliku sektori kliendijuht
Teie õpilased – uue kasutajakogemuse teerajajad läbi Veebistuudiumi programmi. Jaana Metsamaa, Veebistuudiumi lektor
3
Aja juhtimine ja planeerimine Microsoft Office OneNote ja Outlook abil. Raimo Seero, Uptime tehnoloogiajuht
Tahvelarvuti kasutusvõimalused koolis. Sander Soots, Microsofti partnertudeng
Esimesest plokist käisin kuulamas “Koolitunnid kaasahaaravaks videote ja fotode abil”. (annika.toit@mug.ee)
Siin oli juttu Windows Live’i teenusest, mis tuleb kaasa Windows Live Messengeri installeerimisel. Selle teenusega on väga lihtne koostada filmijupp Movie Makeriga, mis kahjuks ei tööta Windows XP all. Ja Movie Makeriga projekt, mis on tehtud Windows XPga, ei avane jälle Windows 7ga. Aga kui lõpptöö salvestada avi-failina, siis seda mängivad kõik Windowsid .
Teisest plokist valisin kuulamiseks “Turvaline internetilehitsemine”.
Siin räägiti ohtudest, mis meid internetis ohustavad. Põhiline on inimese enda teadmatus, kiputakse kõikide asjadega nõustuma, mida arvuti pakub. Siin propageeriti muidugi Internet Explorer 8, mida Microsoft paremaks brauseriks peab, kui mitte enda oma. Räägiti, et kui kõik filtrid, mis uue versiooniga kaasas on, sisse lülitada, on risk rünnakute ohvriks langeda väike.
Pea meeles:
• Teadlik internetikasutus aitab ära hoida suure osa rünnakust
• Kasuta pakutavaid brauseri turvafunktsioone
• Sõltumata, millist brauserit kasutad, hoia tarkvara alati päevakohane (kõige uuem versioon)
• Kasuta turvalist brauserit!
Viimasest, kolmandast plokist kuulasin ja vaatasin “Tahvelarvuti kasutusvõimalused koolis”. (sander.soots@eesti.ee)
Juttu oli tahvelarvutitest, nende kvaliteedist ja hindadest. Laias laastus jagunevad tahvelarvutid kahte hinnaklassi: odavamad (10–15 000) ja kallimad (alates 25 000). Kallimate ja odavamate vahe on nagu ikka kvaliteedis. Kallimatel on parem aku, kõvem korpus, väga sageli on nad põrutuskindlad ja muidugi paremad arvutinäitajad nagu tavaarvutitelgi.
Tahvel tunneb ära käe ja pliiatsi, siis saad näiteks küünarnukki arvuti peal hoida, kartmata, et sa arvutile mingi käsu annaksid. Tahvelarvutiga pidi olema väga lihtne tunnikonspekti koostada.
Hariduspäeva kolmas osa algas eKooli tutvustamisega. Nimelt peatselt ootab meid ees jälle uus eKooli versioon, mis on integreeritud Microsoft Live@edu teenusega.
Birgy Lorenz Pelgulinna gümnaasiumist rääkis tehnoloogia kasutamisest õppetöös.
Hariduspäeva lõpus autasustati Tiigrihüppe ja Microsofti konkursi „Projektipaun“ võitjaid.
Osales ja kirjutas Raul Pavelson

Kommentaare ei ole: