teisipäev, 15. aprill 2008

Internetis varitsevad lapsi suured ohud

Seekordne informaatika ainesektsiooni koosolek (14.04.2008) oli natuke teistsugune, kui on olnud eelmised. Kui tavaliselt räägime ikka IKT-ga seonduvast, siis seekord oli esinema kutsutud Kalev Pihl, kes kõneles lastest ja Internetis varitsevatest ohtudest neile.
Juttu oli arvutist ja Internetist. Tänapäeva lapsed ei kujuta maailma ilma nende kaheta enam ettegi. Seda, et Internetis peitub lapsele suur oht, ei mõtle me tavaliselt kunagi.
Pihl tõi paar näidet nii Eestis aset leidvatest kuritegudest kui ka meist kaugemal toime pandud netikuritegudest. Internet on hea koht, kus saab tegutseda enamasti nii, et sinust ei jää jälgi maha.
Just seda kasutavad ära pedofiilid. Nad hakkavad lastega lihtsalt MSN-i või muu suhtluskeskkonna vahendusel juttu ajama ja igasuguste meelitustega lapsi „ära ostma“. Ühel hetkel ütleb pedofiil lapsele näiteks, et tal tuleb politseiga pahandusi. Ta pakub lapsele välja, et ta võib teda aidata koos põgenedes. Laps muidugi nõustub kohe (peaasi, et ta ei peaks vanematele oma tegudest aru andma) ja ta on nõus mehega ära sõitma. Nii saavadki pedofiilid lapse kätte.
Juttu oli ka sellest, milline ohver on nn ideaalne. Ideaalne ohver on laps, kes on 11–14 aastat vana, kellel pole perekonda (elab lastekodus) ja muidugi peab tal olema võimalik kasutada arvutit, eriti kui arvuti asub lapsel oma toas ja tal on sinna iga kell võimalik minna. Pihl andis kõikidele lastevanematele nõu, et mingil tingimusel ei tohiks arvutit paigutada kohta, kus laps saab iseseisvalt ja järelevalveta arvuti taga istuda.
Kalev Pihl on meeleldi nõus tulema ka koolidesse lastele, lastevanematele ja õpetajatele seda loengut pidama.
Tema ajaveeb asub aadressil http://kalevpihl.spaces.live.com/ ja kirjutada saab talle aadressile kalev.pihl@eesti.ee
Raul Pavelson

Kommentaare ei ole: